Kis séták - nagy célokért Kampány a környezettudatosabb életért A Karszt és Barlang Alapítvány 2010-es túrasorozata a hazai kasztok és barlangok, valamint a fenntartható fejlődés népszerűsítése céljából.
Partnereink
MKBT Logo
 
Az Alapítvány

A Karszt és Barlang Alapítvány egy immár 20 éves múltra visszatekintő, sikeresen működő non-profit szervezet, mely a magyar karszt- és barlangkutatás, és az ezzel összefüggő természetvédelmi tevékenységének segítésére, csoportos és egyéni kutatások támogatására jött létre.

Az Alapítványt a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, közismertebb nevén az MKBT hozta létre 1990-ben. Az Alapítvány létrehozását az tette lehetővé, hogy az MKBT által 1989 augusztusában, Budapesten megrendezett X. Nemzetközi Szpeleológiai Kongresszus a szakmai sikereken túl anyagilag is nyereséges volt. Az alapító célja az volt, hogy a nyereség felélése helyett, hosszabb távú célok érdekében egy olyan alapítványba kerüljön a vagyon, mely a jövőben a hazai barlangkutatás sehonnan sem finanszírozható feladatait támogatja.

Az Alapító Okirat szerint az Alapítvány célja a magyar karszt- és barlangkutatás szakmai és tudományos tevékenységének szervezése, finanszírozása; természetvédelmi, oktatási, népszerűsítési tevékenységet végző szervezetek és egyéni kutatók anyagi támogatása, valamint szolgáltatások nyújtásával való segítése; az eredmények közkinccsé tétele és hasznosítása, együttműködés nemzetközi szervezetekkel.

Az Alapítvány vagyonának kezelésével megbízott, legfőbb döntéshozó szerv az öt tagú Kuratórium, melyet az MKBT közgyűlése választ meg négy évente, és amelynek tagjai külön díjazás nélkül, a magyar barlangkutatás iránti elkötelezettségből végzik munkájukat.

A Kuratórium az Alapító Okiratban lefektetettek szerint gazdálkodik a rá bízott vagyonnal. Egy, az alapítás időszakában meghozott döntés értelmében, a vagyon reálértékének legalább részbeni megőrzése érdekében az éves hozam legalább 10 %-a mindig tőkésítésre kerül. Ennek eredménye, hogy az Alapítvány pénzbeli vagyonának számszerű értéke az elmúlt 20 év során fokozatosan gyarapodott.

Az Alapítvány, működésének kezdete óta – egy kivételével - minden évben pályázatot hirdetett meg a hazai barlangkutatás, ezen belül elsősorban a tudományos kutatás, a dokumentálás és a terepi feltáró kutatások segítése érdekében. Pályázni visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásra lehetett. A pályázati felhívás minden évben az MKBT Tájékoztatóban kerül közzétételre.

Új Magyarország Fejlesztési Terv és EU Logo A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.
Közreműködő Szervezet: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság; 1134 Budapest, Váci út 45. www.kvvmfi.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, www.nfu.hu
Kapcsolat | © Copyright 2010. Karszt és Barlang Alapítvány | Oldaltérkép